Firman Allah: Perumpamaan orang yang menginfakkan hartanya di jalan Allah seperti sebutir biji yang menumbuhkan tujuh tangkai, pada setiap tangkai ada seratus biji. Allah melipatgandakan bagi siapa yang Dia kehendaki, dan Allah Maha Luas, Maha Mengetahui. [Surah al-Baqarah: 261]
Selamat Datang ke laman web Teratak Iskandar. Jangan lupa untuk meninggalkan jejak anda dengan meninggalkan komen-komen yang membina dan mengundi di kotak undian yang disediakan. Semoga usaha-usaha kita diredhai Allah

Friday, December 25, 2009

Pengenalan

Gambar hiasan


Apakah itu Teratak Iskandar?

Teratak Iskandar adalah gelaran yang diberi kepada sebuah rumah yang akan disewa khas oleh PERUBATAN Iskandariah.

Apakah keperluan yang membawa kepada cadangan Teratak Iskandar?

Saban tahun terdapat pertambahan ahli PERUBATAN Cawangan Iskandariah (PCI). Bertambah ahli, bertambahlah tanggungjawab PCI dalam menjaga kebajikan ahli-ahlinya. Namun begitu, PCI kekurangan peralatan-peralatan dan kemudahan-kemudahan untuk melicinkan gerak kerja persatuan dalam menjaga kebajikan rohani dan jasmani ahlinya. Justeru, penubuhan Teratak Iskandar diharap dapat menyelesaikan permasalahan ini.

Apakah tujuan dibina blog ini?

Usul penubuhan Teratak Iskandar akan diketengahkan semasa Mesyuarat Tahunan Cawangan (MCT). Justeru, adalah menjadi kewajipan para ahli untuk mengetahui sedikit sebanyak mengenai Teratak Iskandar agar tidak terpinga-pinga ketika usul dilontarkan.

Selain itu, blog ini juga akan menjelaskan sebab-sebab dan kepentingan Teratak Iskandar serta mendengar perndapat ahli sebelum Mesyuarat Tahunan Cawangan (MTC)

********************************

Nantikan entri-entri seterusnya yang akan memberikan penjelasan yang lebih lanjut mengenai Teratak Iskandar. Stay Tune~~

Suara-suara anda sebagai ahli PCI amatlah dihargai. Ape lagi, lontarkan pendapat anda!!

14 comments:

  1. salam warahmatullah..emm, ckp pasal teratak nie, kalo x de kepentingn sgt, mybe x berape wajar sbb in my opinion la, PCI kene consider jugak kos sewa tiap2 bulan yg dikeluarkan semate2 nak byr sewa. Dlm mase yg same, perubatan jugak nak wat jugak aktiviti len..nak wat aktiviti kene ader duet..
    unless kalo teratak nie mmg digunekan maximally..dr segi kebaikannya..kalo nak wt ape2 aktiviti yg memerlukan sewa dewan, xde masalahla sbb kte dah sewa "teratak" tu..mmm..tu pade pendapat saye la..wallahu a'lam

    ReplyDelete
  2. wa'salam...saye mule2 baru dgr cam rase xde kepentingan..tapi bile dijelaskan lebih lanjut br paham dan nampak kepentingannye..saye setuju2 sgt2.kepada "anonymous",naTkan pnjelasan lebih lanjut....yg paling saye s2ju sbb rumah ini antara psat2 tok wat bnda2 yg bek..kalo kite derma duet yg xseberapa(LE30 jek sreang stahun),insyaALlah slagi bnda bek digunakan kat situ,adlah "dividen" akhirat tok kite...

    wallahua3lam...mntak maap kalo ad silap.

    ReplyDelete
  3. btol2..
    30 genih je setahun..
    klau xsanggup nak bayar 30 selonggok..
    segenih sehari xbeban kot~

    nti klau ade org terang dlm lecture tny la~

    ReplyDelete
  4. saya x kesah pun nak bayar berapa..juz kegunaan umah tu x cukup mendesak utk kt sewa..sbb still ade asrama mara..
    lg pun rs2 nnt upi je yg guna utk kelas tafaquh..unit lain xguna sgt pun..
    klu kt kata jumlah kt bertambah..kt sewa umah besar pun..still bukan seluruh warga pci akan muat pun..
    so as long as kt still ade tempat iaitu asrma mara..leh je guna dulu..
    duit yg ade blh simpan utk wat aktiviti..
    sebulan byr 1500..utk kelas tafaquh yg 4 kali sebulan..atau meeting sekali sekala..em..patu juz nk simpan brg....
    em..x cukup kuat hujah tu..

    ReplyDelete
  5. bagi cik yaya "mendesak" 2 camne?...
    sbb "mendesak" tu satu perkara yg subjektif...
    bg saye mmg da "mendesak" cube same ad kite amek tahu,kesian atau pon tidak..
    1.Asrama mara dah mule kantin operasi..jadi separuh ruang dah mule digunakan..jadi tidak begitu sesuai nak digunakan untuk aktiviti2 rasmi...x sesuai nak dipanggil "markas" PERUBATAN PCI juga sebb ia adalah kantin sbnarnye...
    2.Rumah yang akan dibeli insyaAllah rumah yang besar..g besar rumah markas UPI sebelom ni kat cleopatra,..selagi xjumpe rumah yg sesuai selagi xkan sewa...bhgn pencarian rumah akan meneliti secara terperinci sblom menyewa.
    3.Kelas tafaqquh,meeeting,sc etc bole dibuat di rumah yang akan dicari antara kawasan mejoriti pelajar malaysia duduk...jadi jaraknye lebih dekat di samping memudahkan pelajar...ramai org sekeliling saye yg da jrg dtg kelas tafaqquh skunk dgn alasan "asrama mara jauh"...
    4.Brg2 persatuan byk da bersepah dekat rumah pelbagai orang....kalo sket2 xpe.byk sgt(akan dibtaw kat lecture),jadi ini akan susahkan setiap org pabila nak wat aktiviti...kena carik balik sape yg pegang..pas2 ad yang hilang etc...

    Penerangan lanjut akan dibuat di lecture..saye rase dgn sebab2 ini saye rase cukup "mendesak" untuk mempunyai markas PCI tersendiri...kalo msih blom yakin,kite wat TRIAL VERSION for one year..(le30 jek insyaALlah berkat wet ite 2)..tgk bagaimana kegunaannye dan saye yakin sgt2 berguna...

    mintak maaf kalo ad silap cakap..

    wallahua3lam

    ReplyDelete
  6. sekirenye keadaan mendesak sbb asrama mara x leh nk gune lagi dalam masa terdekat nie, dan pada masa yg sama usul rumah ni ditolak.... mcm mana kter nk survive utk jngka masa setahun? AKAN tetapi misalnya usul diterima, maka BILA2 MASA kter boleh wujudkan rumah persatuan (dngn sbb usul sudah diterima)... manelaa tw keadaan mendesak secara tiba2, directly TANPA NK TUNGGU MSYUARAT AGUNG AKAN DTNG (iaitu setahun akan dtng yer) kter dh ada tmpat sendiri.

    siapa kata nk simpan barang tu x penting? aktiviti smakin btambah, peralatan pun smakin bnyk....bukan jenis2 cikai jek peralatan PCI nie, sumenyer boleh mncecah puluhan ribu genih. sekiranya pemusatan barang dpat dibuat, sekurang2nya keselamatan dpt dijaga, xder laa rugi sgt.

    meeting skali-skala...? yer ker? sedari yaya sure ker? hehe.... kene kaji balik ni... cube tnyer ajkt terdekat. kadar aktiviti2 PCI adalah berkadar langsung dengan kadar pertambahan ahli. bnyk program skang ni yer.... nk bincng pon susah sbb x der tmpat. bler perbincngan ala kadar, program utk sedari join pon jadi x best. nk carik tmpat satu hal, orng yg terlibat pon nk study lagi, nk urus progrm utk ahli lg. kesian....

    sedari yaya penah jadi ajkt yg menyimpan barang2 @ fail2 peribadi SETIAP 800 AHLI PCI X? nak tau x cmner rasenyer? hehe... azab sedari..azab.... kebajikan sedari dijaga ajkt. kebajikan ajkt cmner? (sy bukan ajkt yer, hehe). jadinya, mari sama2 kter mula utk fikirkan kebajikan orng lain plak..... ok x?

    30 genih drpd 27000 genih (0.8%)setahun.... apelah sangat kawan-kawan! =p

    ReplyDelete
  7. suruh sedari yaya jadi ajkt la camtu..
    hehe... rasa sket kot mendesak~

    ReplyDelete
  8. hish.. janganlah condemn orang... pendapat orang kite kene hormati... so kite jelaskanlah baik-baik ye~:D

    ReplyDelete
  9. betol 2..
    saye rase tujuan blog ni nak berbincang dgn bek
    baik brok cdgn teratak iskandar ini...
    harap kite bole pertimbangkan gune akal fikiran kite mengenai perkara ini...
    kepada yg rase xs2ju,harap bole kongsi sbb ape dan insyaAllah ade yang bole terangkan dgn lebih lanjut..

    ReplyDelete
  10. salam..
    sy sgt bersetuju utk mengadakan sebuah rmh persatuan..

    aktiviti skrg byk tertumpu kat ground floor asrama MARA.. seluruh bahagian ground floor tu adalah milik kafe seri putra (KSP)... menurut Pengarah MARA Timur Tengah,buat masa ni KSP sdg menunggu meja & kerusi mkn utk dimuatkn keseluruh ruang ground floor tu.. jd tak lame lg PCI tak dpt lg nk guna asrama MARA... dimanakah tmpt utk membuat aktiviti selepas ini?

    ttg brg2 persatuan..

    1)aset2 persatuan kini berada di merata2 tmpt.. bila nk guna je, kena pegi sana sini, terkejar2, mencari2, naik teksi lg, letih penat pon dpt, last2 kena tegur/sound/marah sbb lmbt, tak buat awal2, & mcm2 lg komen2 yg x dpt ditulis di sini.. kesian kat ajk pelaksana yg bertungkus lumus membuat kerja semata2 utk memberi yg terbaik kpd kita semua.. mereka pon amik medik jgak.. sekurang2nya dpt tolong mereka dr segi masa..

    2)pernahkah anda melihat rmh yg menyimpan aset2 ni?? taknak cerita kat sini, pegi tengok sndiri & tnye ahli2 rmh tu..

    mereka yg terlibat menjaga kebajikan org lain sampai kebajikan diri sendiri tidak terjaga..

    ni skadar yg terlintas dlm kepala buat masa ni.. ni hasil dr pemerhatian sy & pendapat...

    buatlah keputusan yg anda fikirkn betul...

    ReplyDelete
  11. usul ni melibatkan pelaburan jangka panjang,,seeloknya dipercepatkan untuk faedah maksima,,
    jangka hayat PCI pn bkn setakat sthn dua je..keperluan kpd pusat operasi utk generasi akn dtg pasti akn berlpat kali gnda,,
    sy sokong usul ni,,mudah2an menjadi pusat prkembangan idea untuk pelajar iskandariah nanti,,insyallah..

    ReplyDelete
  12. Salam.
    lepas baca semua komen n dterangkan kat lecture td, sye pon stuju dgan teratak iskandariah ni.

    walaupun saya bukanlah selalu pergi kelas tafaquh atau pergi maner2 meeting yang akan guna teratak ni, tapi syer rse tak salah nak menyumbang wang ke arah kebaikan. (saham kter tu.huhu) jumlah dier pon sangatla sedikit kalau nak banding dengan elaun kita.

    And, lpas dtmbang2 penat lelah ajkt nk smpn brg sumer n mcm2 yg syer pon x pernah thu selama nie, sye menyokong la.

    :)

    ReplyDelete
  13. pertama skli kalau nk sokong atau bantah usul ni kna datang mtc kli ke 3 pd 7 jan ni di lect hall c.c.Sesi pembentangan usul slpas solat zohor dlam pkl 1 ptg.harap2nya suma blh hadir dan bg pndpt

    ReplyDelete
  14. buat kat premierre

    ReplyDelete